ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 4

 

6 березня 2013 року

15 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3 а, к. 416

                             

Голова Комітету Жванія Д.В.

Секретар Комітету Князевич Р.П.

 

Присутні: члени Комітету: Михайленко О.Д., Новак Н.В., Парасків О.Д., Сиротюк О.М.,  Бондаренко В.Д.,  Буховець О.Ю.,  Гладій В.І., Дудка О.І., Карташов Є.Г., Близнюк А.М., Добкін Д.М., Кличко В.В., Федорук М.Т.

Відсутні:. Кацуба В.М., Пехов В.А.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Малюга А.В., заступники Завідувача секретаріату Комітету: Данилюк О.А., Желтова О.М., головні консультанти: Гарбуз Ю.П., Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., Федоренко Ю.В., старший консультант Маковський О.А.

 

Запрошені:

Ільков О.М.заступник Керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України;

Бурий О.В. – начальник управління правового забезпечення та взаємодії з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні;

Попов І.В. Перший заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби;

Вовченко О.Л.заступник директора Департаменту фінансів соціальної сфери Міністерства фінансів України;

Скопненко Г.П.керівник Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Омельченко О.О.Радник Голови Верховної Ради України;

Тимкович Б.Р. головний спеціаліст Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про підтвердження рішень Комітету щодо питань, розглянутих членами Комітету 20 лютого 2013 року.

1.1.          Про призначення позачергових місцевих виборів.

(Стислий зміст рішення: рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори окремих 38-ми сільських, 4-х селищних та 3-х міських голів на 2 червня 2013 року та рекомендувати Верховній Раді змінити дату призначення позачергових виборів у проектах постанов з реєстр. №№ 1201 – 1201-71 з “17 березня 2013 року” на “2 червня 2013року”).

1.2.  Про Звіт Рахункової палати України про результати аналізу формування та здійснення видатків, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам на органи місцевого самоврядування.

(Стислий зміст рішення: звіт Рахункової палати України взяти до відома; звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо розроблення спільно з всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування законопроектів про внесення змін і доповнень до законів України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", "Про місцеве самоврядування в Україні" та Бюджетного кодексу України).

1.3. Про перейменування селища Покровка Сатанівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області.

 (Стислий зміст рішення: не підтримувати подання Черкаської обласної ради щодо перейменування селища Покровка Сатанівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області; рекомендувати Сатанівській сільській раді Монастирищенського району в межах компетенції вжити заходів щодо приведення у відповідність з офіційним обліком назву населеного пункту та вирішення пов’язаних із цим питань).

1.4. Про перейменування села Єлизаветин Носачевичівської сільської ради Рожищенського району Волинської області.

(Стислий зміст рішення: не підтримувати подання Волинської обласної ради щодо перейменування села Єлизаветин Носачевичівської сільської ради Рожищенського району Волинської області; рекомендувати Носачевичівській сільській раді Рожищенського району в межах компетенції вжити заходів щодо приведення у відповідність з офіційним обліком назву населеного пункту та вирішення пов’язаних із цим питань.).

1.5. Про звернення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Українська асоціація районних та обласних рад” стосовно позиції Комітету щодо строку повноважень депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах до органів місцевого самоврядування 31 жовтня 2010 року та про доручення Голови Верховної Ради України В.Рибака з цього питання.

(Стислий зміст рішення: дане питання потребує подальшого вивчення силами профільного підкомітету із залученням інших зацікавлених сторін, можливого проведення більш широкого обговорення у форматі «круглого столу» з наступним визначенням остаточної позиції Комітету).

1.6. Про звернення Львівської обласної ради щодо внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” та фінансування проміжних виборів за кошти державного бюджету.

(Стислий зміст рішення: поінформувати Львівську обласну раду щодо відсутності законних підстав для виділення з Державного бюджету України коштів на проведення проміжних виборів депутатів Львівської обласної ради та про поданий на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо фінансового забезпечення підготовки і проведення проміжних місцевих виборів) (реєстр. № 2164 від 01.02.2013, н.д. І.Сех), яким пропонується передбачити фінансування з державного бюджету витрат на підготовку і проведення  усіх видів місцевих виборів).

1.7. Про звернення Центральної виборчої комісії та Поріченської сільської виборчої комісії Краснодонського району Луганської області щодо ситуації, яка склалася в Поріченській сільській раді.

(Стислий зміст рішення: звернутися до Голови Луганської обласної державної адміністрації Пристюка В.М. з проханням вивчити ситуацію, яка склалася в Поріченській сільській раді Краснодонського району Луганської області у зв’язку з достроковим припиненням повноважень 12-ти з 16-ти депутатів сільської ради, та надати Комітету свої висновки і пропозиції задля прийняття Комітетом відповідного рішення з цього питання, а також поінформувати про стан розгляду питання Комітетом Поріченського сільського голову Долотінову О.А.).

1.8. Про позаштатних консультантів Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

(Стислий зміст рішення: підтримати пропозицію щодо кандидатур В.В.Кравченка, Директора Центру правової допомоги містам Асоціації міст України, та В.Л.Федоренка, декана юридичного факультету Національної академії внутрішніх справ на позаштатних консультантів Комітету).

1.9. Про створення Робочої групи Комітету з опрацювання та підготовки до другого читання проекту Закону про місцевий референдум (реєстр. № 0867).

(Стислий зміст рішення: утворити Робочу групу Комітету, призначити її керівником народного депутата України Бондаренка В.Д., доручити йому сформувати персональний склад групи та подати його на затвердження Комітету, підготувати законопроект та подати на розгляд Комітету у квітні 2013 року).

1.10. Про підготовку до проведення круглого столу “Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадськості в урядуванні”.

(Стислий зміст рішення: провести 13 березня 2013 року о 10:00 круглий стіл “Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадян в урядуванні”; керівником робочої групи з підготовки проведення круглого столу призначити народного депутата України Бондаренка В.Д.).

1.11. Про календарний  план проведення засідань Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування  та його підкомітетів на період другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (лютий - липень 2013 р.).

(Стислий зміст рішення: затвердити календарний план проведення засідань Комітету).

1.12. Про звернення керівників Бюро технічної інвентаризації України щодо недопущення припинення діяльності Бюро технічної інвентаризації:

(Стислий зміст рішення: направити звернення керівників БТІ до Комітету з питань економічної політики, який є головним з опрацювання законопроектів у сфері технічної інвентаризації; делегувати членів Комітету - народних депутатів України Дудку О.І. та Близнюка А.М. для представлення позиції Комітету на комітетських слуханнях щодо проблематики державної реєстрації прав на нерухоме майно та технічної інвентаризації, що організовуються Комітетом з питань економічної політики).

 

2. Про хід підготовки до проведення 13 березня 2013 року круглого столу “Реформа інституту місцевого референдуму:участь громадян в урядуванні”.

3. Про проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови  (реєстр. № 1030, н.д. В.Кличко, В.Ковальчук, В.Карпунцов).

4. Про проект Постанови про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради  (реєстр. № 1034, н.д. В.Яворівський).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо використання службового транспорту) (реєстр. № 1122, н.д. А.Павловський, Ю.Стець, О.Бригинець).

6. Про проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про всеукраїнський референдум" (реєстр. № 1088, н.д. В.Яворівський).

7. Про проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про всеукраїнський референдум" (реєстр. № 1088-1, н.д. С.Власенко).

8. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний Гімн України" (щодо відновлення автентичної редакції Державного Гімну України) (реєстр. № 1128, н.д. О.Канівець).

9. Різне.

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету Д.Жванія ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував внести свої зауваження і пропозиції до нього.

 

Член Комітету М.Федорук поінформував присутніх членів Комітету про надання додаткових матеріалів щодо ситуації, яка склалася в Чернівецькій міській раді, для подальшого використання в роботі.

Інформацію взято до відома.

 

Голова Комітету Д.Жванія вніс пропозицію присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття питань порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

1. Про підтвердження рішень Комітету щодо питань, розглянутих членами Комітету 20 лютого 2013 року.

1.1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

(Стислий зміст рішення: рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори окремих 38-ми сільських, 4-х селищних та 3-х міських голів на 2 червня 2013 року та рекомендувати Верховній Раді змінити дату призначення позачергових виборів у проектах постанов з реєстр. №№ 1201 – 1201-71 з “17 березня 2013 року” на “2 червня 2013року”).

1.2. Про Звіт Рахункової палати України про результати аналізу формування та здійснення видатків, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам на органи місцевого самоврядування.

(Стислий зміст рішення: звіт Рахункової палати України взяти до відома; звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо розроблення спільно з всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування законопроектів про внесення змін і доповнень до законів України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", "Про місцеве самоврядування в Україні" та Бюджетного кодексу України).

1.3. Про перейменування селища Покровка Сатанівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області.

 (Стислий зміст рішення: не підтримувати подання Черкаської обласної ради щодо перейменування селища Покровка Сатанівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області; рекомендувати Сатанівській сільській раді Монастирищенського району в межах компетенції вжити заходів щодо приведення у відповідність з офіційним обліком назву населеного пункту та вирішення пов’язаних із цим питань).

1.4. Про перейменування села Єлизаветин Носачевичівської сільської ради Рожищенського району Волинської області.

(Стислий зміст рішення: не підтримувати подання Волинської обласної ради щодо перейменування села Єлизаветин Носачевичівської сільської ради Рожищенського району Волинської області; рекомендувати Носачевичівській сільській раді Рожищенського району в межах компетенції вжити заходів щодо приведення у відповідність з офіційним обліком назву населеного пункту та вирішення пов’язаних із цим питань.).

1.5. Про звернення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Українська асоціація районних та обласних рад” стосовно позиції Комітету щодо строку повноважень депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах до органів місцевого самоврядування 31 жовтня 2010 року та про доручення Голови Верховної Ради України В.Рибака з цього питання.

(Стислий зміст рішення: дане питання потребує подальшого вивчення силами профільного підкомітету із залученням інших зацікавлених сторін, можливого проведення більш широкого обговорення у форматі «круглого столу» з наступним визначенням остаточної позиції Комітету).

1.6. Про звернення Львівської обласної ради щодо внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” та фінансування проміжних виборів за кошти державного бюджету.

(Стислий зміст рішення: поінформувати Львівську обласну раду щодо відсутності законних підстав для виділення з Державного бюджету України коштів на проведення проміжних виборів депутатів Львівської обласної ради та про поданий на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо фінансового забезпечення підготовки і проведення проміжних місцевих виборів) (реєстр. № 2164 від 01.02.2013, н.д. І.Сех), яким пропонується передбачити фінансування з державного бюджету витрат на підготовку і проведення  усіх видів місцевих виборів.).

1.7. Про звернення Центральної виборчої комісії та Поріченської сільської виборчої комісії Краснодонського району Луганської області щодо ситуації, яка склалася в Поріченській сільській раді.

(Стислий зміст рішення: звернутися до Голови Луганської обласної державної адміністрації Пристюка В.М. з проханням вивчити ситуацію, яка склалася в Поріченській сільській раді Краснодонського району Луганської області у зв’язку з достроковим припиненням повноважень 12-ти з 16-ти депутатів сільської ради, та надати Комітету свої висновки і пропозиції задля прийняття Комітетом відповідного рішення з цього питання, а також поінформувати про стан розгляду питання Комітетом Поріченського сільського голову Долотінову О.А.)

1.8. Про позаштатних консультантів Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

(Стислий зміст рішення: Підтримати пропозицію щодо кандидатур В.В.Кравченка, Директора Центру правової допомоги містам Асоціації міст України, та В.Л.Федоренка, декана юридичного факультету Національної академії внутрішніх справ на позаштатних консультантів Комітету).

1.9. Про створення Робочої групи Комітету з опрацювання та підготовки до другого читання проекту Закону про місцевий референдум (реєстр. № 0867).

(Стислий зміст рішення: утворити Робочу групу Комітету, призначити її керівником народного депутата України Бондаренка В.Д., доручити йому сформувати персональний склад групи та подати його на затвердження Комітету, підготувати законопроект та подати на розгляд Комітету у квітні 2013 року).

1.10. Про підготовку до проведення круглого столу “Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадськості в урядуванні”.

(Стислий зміст рішення: провести 13 березня 2013 року о 10:00 круглий стіл “Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадян в урядуванні”, керівником робочої групи з підготовки проведення круглого столу призначити народного депутата України Бондаренка В.Д.).

1.11. Про календарний  план проведення засідань Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування  та його підкомітетів на період другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (лютий - липень 2013 р.).

(Стислий зміст рішення: затвердити календарний план проведення засідань Комітету).

1.12. Про звернення керівників Бюро технічної інвентаризації України щодо недопущення припинення діяльності Бюро технічної інвентаризації:

(Стислий зміст рішення: направити звернення керівників БТІ до Комітету з питань економічної політики, який є головним з опрацювання законопроектів у сфері технічної інвентаризації; делегувати членів Комітету - народних депутатів України Дудку О.І. та Близнюка А.М. для представлення позиції Комітету на комітетських слуханнях щодо проблематики державної реєстрації прав на нерухоме майно та технічної інвентаризації, що організовуються Комітетом з питань економічної політики).

 

2. Про хід підготовки до проведення 13 березня 2013 року круглого столу “Реформа інституту місцевого референдуму:участь громадян в урядуванні”.

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний Гімн України" (щодо відновлення автентичної редакції Державного Гімну України) (реєстр. № 1128, н.д. О.Канівець).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо використання службового транспорту) (реєстр. № 1122, н.д. А.Павловський, Ю.Стець, О.Бригинець).

5. Про проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови (реєстр. № 1030, н.д. В.Кличко, В.Ковальчук, В.Карпунцов).

6. Про проект Постанови про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради (реєстр. № 1034, н.д. В.Яворівський).

7. Про проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про всеукраїнський референдум" (реєстр. № 1088, н.д. В.Яворівський).

8. Про проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про всеукраїнський референдум" (реєстр. № 1088-1, н.д. С.Власенко).

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про підтвердження рішень Комітету щодо питань, розглянутих членами Комітету 20 лютого 2013 року.

Голова Комітету Д.Жванія нагадав присутнім, що 20 лютого 2013 року членами Комітету було попередньо обговорено заплановані до розгляду питання проекту порядку денного з пропозицією підтвердити їх шляхом голосування на наступному засіданні після відкриття другої сесії Верховної Ради України 7 скликання.

Враховуючи вищесказане та на виконання одноголосно схвалених домовленостей Д.Жванія вніс пропозицію підтвердити рішення Комітету з питань, розглянутих членами Комітету 20 лютого 2013 року та затвердити їх шляхом голосування.

Д.Жванія поставив на голосування наступний перелік питань:

1.1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

(Стислий зміст рішення: рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори окремих 38-ми сільських, 4-х селищних та 3-х міських голів на 2 червня 2013 року та рекомендувати Верховній Раді змінити дату призначення позачергових виборів у проектах постанов з реєстр. №№ 1201 – 1201-71 з “17 березня 2013 року” на “2 червня 2013року”).

1.2. Про Звіт Рахункової палати України про результати аналізу формування та здійснення видатків, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам на органи місцевого самоврядування.

(Стислий зміст рішення: звіт Рахункової палати України взяти до відома; звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо розроблення спільно з всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування законопроектів про внесення змін і доповнень до законів України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", "Про місцеве самоврядування в Україні" та Бюджетного кодексу України).

1.3. Про перейменування селища Покровка Сатанівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області.

 (Стислий зміст рішення: не підтримувати подання Черкаської обласної ради щодо перейменування селища Покровка Сатанівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області; рекомендувати Сатанівській сільській раді Монастирищенського району в межах компетенції вжити заходів щодо приведення у відповідність з офіційним обліком назву населеного пункту та вирішення пов’язаних із цим питань).

1.4. Про перейменування села Єлизаветин Носачевичівської сільської ради Рожищенського району Волинської області.

(Стислий зміст рішення: не підтримувати подання Волинської обласної ради щодо перейменування села Єлизаветин Носачевичівської сільської ради Рожищенського району Волинської області; рекомендувати Носачевичівській сільській раді Рожищенського району в межах компетенції вжити заходів щодо приведення у відповідність з офіційним обліком назву населеного пункту та вирішення пов’язаних із цим питань.).

1.5. Про звернення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Українська асоціація районних та обласних рад” стосовно позиції Комітету щодо строку повноважень депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах до органів місцевого самоврядування 31 жовтня 2010 року та про доручення Голови Верховної Ради України В.Рибака з цього питання.

(Стислий зміст рішення: дане питання потребує подальшого вивчення силами профільного підкомітету із залученням інших зацікавлених сторін, можливого проведення більш широкого обговорення у форматі «круглого столу» з наступним визначенням остаточної позиції Комітету).

1.6. Про звернення Львівської обласної ради щодо внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” та фінансування проміжних виборів за кошти державного бюджету.

(Стислий зміст рішення: поінформувати Львівську обласну раду щодо відсутності законних підстав для виділення з Державного бюджету України коштів на проведення проміжних виборів депутатів Львівської обласної ради та про поданий на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо фінансового забезпечення підготовки і проведення проміжних місцевих виборів) (реєстр. № 2164 від 01.02.2013, н.д. І.Сех), яким пропонується передбачити фінансування з державного бюджету витрат на підготовку і проведення  усіх видів місцевих виборів).

1.7. Про звернення Центральної виборчої комісії та Поріченської сільської виборчої комісії Краснодонського району Луганської області щодо ситуації, яка склалася в Поріченській сільській раді.

(Стислий зміст рішення: звернутися до Голови Луганської обласної державної адміністрації Пристюка В.М. з проханням вивчити ситуацію, яка склалася в Поріченській сільській раді Краснодонського району Луганської області у зв’язку з достроковим припиненням повноважень 12-ти з 16-ти депутатів сільської ради, та надати Комітету свої висновки і пропозиції задля прийняття Комітетом відповідного рішення з цього питання, а також поінформувати про стан розгляду питання Комітетом Поріченського сільського голову Долотінову О.А.).

1.8. Про позаштатних консультантів Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

(Стислий зміст рішення: Підтримати пропозицію щодо кандидатур В.В.Кравченка, Директора Центру правової допомоги містам Асоціації міст України, та В.Л.Федоренка, декана юридичного факультету Національної академії внутрішніх справ на позаштатних консультантів Комітету).

1.9. Про створення Робочої групи Комітету з опрацювання та підготовки до другого читання проекту Закону про місцевий референдум (реєстр. № 0867).

(Стислий зміст рішення: утворити Робочу групу Комітету, призначити її керівником народного депутата України Бондаренка В.Д., доручити йому сформувати персональний склад групи та подати його на затвердження Комітету, підготувати законопроект та подати на розгляд Комітету у квітні 2013 року).

1.10. Про підготовку до проведення круглого столу “Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадськості в урядуванні”.

(Стислий зміст рішення: провести 13 березня 2013 року о 10:00 круглий стіл “Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадян в урядуванні”, керівником робочої групи з підготовки проведення круглого столу призначити народного депутата України Бондаренка В.Д.).

1.11. Про календарний  план проведення засідань Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування  та його підкомітетів на період другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (лютий - липень 2013 р.).

(Стислий зміст рішення: затвердити календарний план проведення засідань Комітету).

1.12. Про звернення керівників Бюро технічної інвентаризації України щодо недопущення припинення діяльності Бюро технічної інвентаризації:

(Стислий зміст рішення: направити звернення керівників БТІ до Комітету з питань економічної політики, який є головним з опрацювання законопроектів у сфері технічної інвентаризації; делегувати членів Комітету - народних депутатів України Дудку О.І. та Близнюка А.М. для представлення позиції Комітету на комітетських слуханнях щодо проблематики державної реєстрації прав на нерухоме майно та технічної інвентаризації, що організовуються Комітетом з питань економічної політики).

Пропозицію підтримано одноголосно.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію Завідувача секретаріату Комітету А.Малюги про хід підготовки до проведення 13 березня 2013 року круглого столу “Реформа інституту місцевого референдуму:участь громадян в урядуванні”.

Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга зазначила, що під час проведення круглого столу передбачається обговорити два тематичних питання:

- проблеми законодавчого регулювання інституту місцевого референдуму. Європейський та український досвід;

- та сам проект Закону України про місцевий референдум (р. № 0867).

Вона вказала, що секретаріат Комітету підготував анонс круглого столу з розміщенням його на офіційному веб-сайті Верховної Ради України, забезпечив залучення до участі у заході представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій з всеукраїнським статусом, вітчизняних і міжнародних неурядових організацій, експертів, представників ЗМІ, підготував проект програми круглого столу, який і було запропоновано членам Комітету для ознайомлення та внесення відповідних пропозицій.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію щодо підготовки до круглого столу “Реформа інституту місцевого референдуму:участь громадян в урядуванні” взяти до відома.

2. Доручити секретаріату Комітету здійснювати організаційний, технічний та інформаційний супровід круглого столу.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Гладія про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний Гімн України" (щодо відновлення автентичної редакції Державного Гімну України) (реєстр. № 1128, н.д. О.Канівець).

Доповідач зазначив, що метою даного законопроекту, за визначенням автора, є відновлення автентичної редакції тексту твору П.Чубинського «Ще не вмерла Україна, ні слава, ні воля» Державного Гімну України, та акцентування в тексті твору уваги саме на Україні, а також на її славі та волі.

В.Гладій ознайомив присутніх членів Комітету з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило ряд зауважень до законопроекту і вважає за доцільне даний законопроект за результатами розгляду в першому читанні відхилити, оскільки, на думку Управління:

- порушене питання є, в першу чергу, питанням політичної доцільності, а концепція законопроекту, мета його прийняття та використані суб’єктом права законодавчої ініціативи підходи щодо обґрунтування необхідності внесення до тексту Гімну викликають певні зауваження;

- Закон України «Про Державний Гімн України» на сьогоднішній день (всупереч вимогам частини шостої статті 20 Конституції України) фактично не встановлює порядок використання Гімну, і з цієї причини потребує комплексного доопрацювання.

Також підкреслювалося, що всупереч регламентним вимогам до законопроекту не додано фінансово-економічне обґрунтування, хоча його реалізація впливатиме на видаткову частину Державного бюджету України. Зокрема, додаткових видатків потребуватиме офіційне видання тексту Гімну у новій редакції, запис та офіційне видання фонограми Гімну з новим текстом та ін.

Враховуючи вищесказане, В.Гладій запропонував до розгляду проект висновку Комітету щодо відхилення законопроекту з реєстр. №1128, підготовлений підкомітетом з питань державного будівництва.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний Гімн України" (щодо відновлення автентичної редакції Державного Гімну України) (реєстр. № 1128), внесений народним депутатом України О.Канівцем, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань державного будівництва В.Гладію.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади О.Буховця про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо використання службового транспорту) (реєстр. №1122, н.д. А.Павловський, Ю.Стець, О.Бригинець).

Доповідач поінформував присутніх, що зазначений законопроект передбачає внесення змін до Закону України «Про державну службу», який набере чинності з    1 січня 2014 року. Дані зміни спрямовані на встановлення законом граничних сум вартості службового автотранспорту (який має бути виключно вітчизняного виробництва) для різних підгруп посад державної служби, а також передбачають відчуження «не українських» автомобілів, що знаходяться в експлуатації у Кабінеті Міністрів України, центральних органах виконавчої влади, державних місцевих адміністраціях, їх структурних підрозділах, та вартість яких перевищує дані граничні суми. Він  звернув увагу, що до Верховної Ради України шостого скликання було подано ідентичний за змістом законопроект з реєстр. № 10475, який Комітет розглянув у травні місяці минулого року та ухвалив висновок щодо його відхилення.

О.Буховець ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України щодо законопроекту, яке вказало на доцільність відхилення законопроекту та висновком Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, який навів низку зауважень до нього, зокрема:

- щодо неможливості набрання чинності відповідним Законом з дня опублікування у разі схвалення даного законопроекту;

- щодо невідповідності поданих до законопроекту супровідних документів вимогам частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України та частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України у зв’язку з відсутністю фінансово-економічного обґрунтування, включаючи відповідні розрахунки, та не надано пропозиції змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Під час обговорення вказувалося, що окреслене у законопроекті коло питань можна було б врегулювати підзаконними актами, а не намагатися розробити і прийняти норми закону. Адже за такого підходу вимоги щодо вартості та країни-виробника, наприклад, меблів, технічних пристроїв, засобів зв’язку тощо, що використовуються державними службовцями під час роботи теж доведеться встановлювати законами України.

Також порушувалося питання вибірковості запропонованої норми щодо відчуження імпортних автомобілів, яка стосувалася виключно органів виконавчої влади, і, чомусь, не торкалася допоміжних органів, які створюються Президентом України, Верховною Радою України, судовою гілкою влади тощо, де також працюють державні службовці.

Окрім цього йшлося про те, що визначення законопроектом граничних сум витрат на забезпечення державних службовців службовим автотранспортом не узгоджується з пунктом 13 статті 23 Бюджетного кодексу України, відповідно до якого такі норми встановлюються Кабінетом Міністрів України. При цьому запропоновані у законопроекті відповідні граничні суми вартості службового автотранспорту є більшими, ніж встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 04.04.2001 № 332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп'ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» (із змінами). Насамкінець, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.10.2008 № 943 «Про економію державних коштів» (із змінами) органам державної влади заборонено до 1 січня 2014 року придбання автотранспорту, крім транспортних засобів спецпризначення.

За наслідками обговорення питання Голова Комітету Д.Жванія запропонував членам Комітету визначитися шляхом голосування щодо проекту висновку Комітету, підготовленого підкомітетом з питань органів виконавчої влади.

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 №1861-VІ, рекомендувати Верховній Раді України,  відхилити проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо використання службового транспорту) з реєстр. №1122 від 19.12.2012, внесений народними депутатами України А.Павловським, Ю.Стецем та О.Бригинцем.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань органів виконавчої влади О.Буховця.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 10 народних депутатів України, «Утрималися» – 3 народних депутати України, «Не брали участі в голосуванні» – 2 народних депутати України.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян В.Бондаренка про проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови (реєстр. №1030, н.д. В.Кличко, В.Ковальчук, В.Карпунцов).

Доповідач зазначив, що проектом Постанови пропонується призначити чергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на неділю   2 червня 2013 року. При цьому він звернув увагу присутніх на неточність формулювання пояснювальної записки до проекту, яка містить обґрунтування необхідності призначення позачергових виборів, що не відповідає змісту  внесеного документу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Після тривалої дискусії та всебічного, аргументованого обговорення з детальним з’ясуванням цілої низки проблемних питань, народні депутати України - члени Комітету дійшли узгодженої позиції щодо необхідності підтримки проекту Постанови Верховної Ради України з реєстр. №1030.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови (реєстр. №1030), поданий народними депутатами України В.Кличком, В.Ковальчуком та В.Карпунцовим, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Запропонувати авторам проекту Постанови внести зміни до пояснювальної записки проекту, оскільки записка містить обґрунтування необхідності призначення позачергових, а не чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови.

3. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету Д.Жванії.

ГОЛОСУВАЛИ: «За»  – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян В.Бондаренка про проект Постанови про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради (реєстр. №1034, н.д. В.Яворівський).

Доповідач зазначив, що проектом Постанови з реєстр №1034 пропонується призначити позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на неділю, наступну після спливу 60-денного строку з дня набрання чинності цією постановою, та провести їх у порядку, визначеному Законом України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Однак, враховуючи ту обставину, що Комітет одноголосно підтримав необхідність прийняття проекту Постанови з реєстр.№1030, відповідно до якого місцеві вибори у столиці України мають бути черговими, проект Постанови з реєстр. №1034 доцільно було б відхилити.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради (реєстр. №1034), поданий народним депутатом України В.Яворівським, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету Д.Жванії.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян В.Бондаренка про проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про всеукраїнський референдум" (реєстр. №1088, н.д. В.Яворівський).

Доповідач зазначив, що даним законопроектом пропонується визнати Закон України "Про всеукраїнський референдум" таким, що втратив чинність. Необхідність такого рішення обґрунтовується невідповідністю положень Закону конституційним нормам, європейським демократичним стандартам, а також порушенням встановленої Конституцією України процедури розгляду та ухвалення законів.

В.Бондаренко ознайомив членів Комітету із висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління не підтримує запропонований механізм усунення наявних недоліків Закону України "Про всеукраїнський референдум" та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект з реєстр. №1088 доцільно відхилити.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Секретар Комітету Р.Князевич підтримав пропозицію Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України щодо відхилення законопроекту з реєстр. №1088 та поінформував, що ним внесений на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про всеукраїнський референдум" (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстр. №2451), розроблений з метою вдосконалення даного Закону в частині забезпечення більш ефективного здійснення процедур референдуму задля гарантування вільного волевиявлення громадян України та забезпечення їх можливості ефективного здійснення конституційного права на участь в управлінні державними справами.

Зважаючи на інформацію секретаря Комітету Р.Князевича щодо внесення ним проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про всеукраїнський референдум" (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстр. №2451), голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян В.Бондаренко запропонував Комітету підтримати пропозицію щодо відхилення законопроекту з реєстр. № 1088.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про всеукраїнський референдум" (реєстр. №1088), поданий народним депутатом України В.Яворівським, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити зі співдоповіддю з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України Голові Комітету Д.Жванії.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 8 народних депутатів України, «Не брали участі у голосуванні» – 7 народних депутатів України.

Рішення прийнято.

 

8.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян В.Бондаренка про проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про всеукраїнський референдум" (реєстр. №1088-1, н.д. С.Власенко).

Доповідач зазначив, що даним законопроектом передбачається визнати Закон України "Про всеукраїнський референдум" таким, що втратив чинність, однак при цьому, суб’єкт права законодавчої ініціативи не вносить інший проект Закону, який би містив предмет правового регулювання чинного Закону.

В.Бондаренко ознайомив членів Комітету із висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління не підтримує запропонований механізм усунення наявних недоліків Закону України "Про всеукраїнський референдум" та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Зважаючи на інформацію секретаря Комітету Р.Князевича щодо внесення ним проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про всеукраїнський референдум" (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстр. №2451), голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян В.Бондаренко запропонував Комітету підтримати пропозицію щодо відхилення законопроекту з реєстр. №1088-1.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про всеукраїнський референдум" (реєстр. №1088-1), поданий народним депутатом України С.Власенком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити зі співдоповіддю з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України Голові Комітету Д.Жванії.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 8 народних депутатів України, «Не брали участі у голосуванні» – 7 народних депутатів України.

Рішення прийнято.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“2 сесія 7 скликання ”

03 грудня 2014 16:09
03 грудня 2014 14:38
03 грудня 2014 14:37
03 грудня 2014 14:36
03 грудня 2014 14:36
03 грудня 2014 14:34
03 грудня 2014 14:33
03 грудня 2014 14:32
03 грудня 2014 14:30
03 грудня 2014 14:29